zoeken Zoeken | U bent hier : Home > Kantoor > Kosten

Kosten rechtsbijstand

Aan een rechtszaak zijn kosten verbonden, namelijk de kosten van een advocaat en de kosten die anderen in rekening brengen, de zogenaamde verschotten.

Advocaatkosten

Advocaten kosten geld, daar is niets aan te doen. Resultaatsafhankelijk werken, beter bekend als "no cure no pay", is volgens de regels voor advocaten verboden, tenzij het om letselschade- en overlijdensschadezaken gaat.

Een tweede uitzondering is als u mij opdracht geeft om een openstaande vordering of factuur te incasseren. Dan mag een resultaatsafhankelijk incassotarief worden afgesproken.

Soms is het mogelijk dat een derde de kosten (het honorarium) voor een (groot) deel moet betalen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand (een 'toevoeging', de vroegere pro deo-advocaat), of dat u over een rechtsbijstandsverzekering beschikt.

Indien mogelijk werk ik op basis van een toevoeging ("pro deo") of een rechtsbijstandsverzekering. Voordat ik met u een uur- of bloktarief afspreek, onderzoek ik natuurlijk eerst deze mogelijkheden en bespreek dat met u. Lukt dat niet, dan is een vast tarief misschien mogelijk.

Andere kosten

Overigens is het honorarium niet de enige kostenpost. Er kunnen ook zogenaamde verschotten zijn waar u rekening mee moet houden. Verschotten zijn bijvoorbeeld de kosten van uittreksels uit het Handelsregister en de Basisregistratie Personen (BRP) en soms de kosten van getuigen en/of deskundigen. Veruit de belangrijkste verschotten zijn de griffierechten, de "administratiekosten" die de rechtbank voor een procedure in rekening brengt.

Procesrisico

Daarnaast dient u rekening te houden met het het procesrisico, de kans dat u veroordeeld wordt in de kosten van uw wederpartij. Ook het procesrisico bespreek ik vanzelfsprekend met u.

Rechtsbijstand door mijn kantoor

Ik sta u graag als advocaat bij. Bij het gratis intakegesprek maak ik een eerste inschatting van uw zaak en probeer de haalbaarheid aan te geven. Dan weet u in ieder geval wat de kansen en risico's zijn. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Maak meteen een afspraak!

Niet onbelangrijk: we bespreken ook de kosten en het procesrisico. Indien mogelijk werk ik op basis van een toevoeging ("pro deo") (meestal particulieren) of een rechtsbijstandsverzekering. Zo niet, dan is het incassotarief of een vast tarief misschien mogelijk.

Meer weten?
Neem contact op!

Zie ook:

Griffiegeld
Griffiegeld is een soort entreegeld bij de rechtbank Verder lezen...
Incassokosten
Wat zijn incassokosten eigenlijk en hoe worden deze berekend? Verder lezen...
Incassotarief
Bij incassozaken kan ik no-cure-less-pay met u afspreken Verder lezen...
Proceskosten en procesrisico
Een vast onderdeel van een vonnis: wie betaalt de kosten? Verder lezen...
Rechtsbijstands­verzekering
Dan heeft u recht op vrije keuze van uw advocaat! Verder lezen...
Tarieven
Ik maak vooraf duidelijk afspraken met u over mijn tarief! Verder lezen...
Toevoegingen
Ook bekend als toevoeging, pro deo en advocaat van onvermogen Verder lezen...

Een afspraak maken?
Dit kan ook bij u thuis of 's avonds!

Vragen? Hulp nodig?
  • Bel mij: 043-260 04 06
  • Ik bel u!
  • Gebruik het formulier:    Ja, stuur mij de nieuwsbrief!